Eväitä lukijalle

Tiedon jyvä

Sisältö

Parhaat kirjat
Parhaat kristilliset kirjat
Kirjoitukset
Sana
Silta
Kansi
Tie
Kaarisilta
Kulmakivi
Kaide
Koettelu
Varoitus
Ilta

Viitteet


Parhaat kirjat

Tavalliset kirjat - tieto- ja hakuteokset, niitä millään tavoin aliarvioimatta, hetkeksi unohtaen - kun ne luetaan, ne luetaan yhteen kertaan. Hyvät kirjat luetaan useamman kerran. Parhaat kirjat on luettava vielä kerran.


Parhaat kristilliset kirjat

Parhaat kristilliset kirjat voidaan jakaa kahteen ryhmään: maailman parhaisiin ja maailmankaikkeuden parhaisiin. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu Raamattu - kirjojen Kirja"1 - ja Elämän kirja"2, jossa on Jumalan lasten nimet. Edelliseen ryhmään kuuluu Thomas Wilcoxin "Kallis hunajan pisara" ja Risto Santalan "Savesta astiaksi".

Hunajan pisara on vahvaa ruokaa, joka sopii uskossa jo jonkun aikaa olleelle. Lusikallinen Hunajaa päivässä pitää pirun ahtaalla.

Savesta astiaksi sopii totuuden etsijälle, uskosta vieraantuneelle, haaksirikon tai konkurssin tehneelle - "tomumaja ihmiselle" - lapselle ja aikuiselle. Sen anti lienee sitä suurempi, mitä pidempään on uskon tietä vaeltanut.

Vanhassa testamentissa sanotaan: "Syö hunajaa, poikani, sillä se on hyvää, ja mesi on makeaa suussasi. Samankaltaiseksi tunne viisaus sielullesi; jos sen löydät, on sinulla tulevaisuus, ja toivosi ei mene turhaan."3 Uudessa testamentissa lukee: "Mutta tämä aarre on meillä saviastioissa, että tuo suunnattoman suuri voima olisi Jumalan eikä näyttäisi tulevan meistä."4 Viimeksi mainitut kaksi kirjaa - Savi ja Hunaja - on hyvä avata, kun Raamattu ei avaudu.


Kirjoitukset

Kirjoitukset ovat "huonomuistisen" kristityn tarpeelliset muistiinpanot. Ne sisältävät kartan, kompassin, ohjeet, lupaukset, lohdutukset, esimerkit, rukoukset, saarnat, arvoitukset, päätökset, todistukset, valat vitsat... niissä unetkin toteutuvat...

"Nämä ovat kirjoitetut, että te uskoisitte, että Jeesus on Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä uskon kautta olisi elämä hänen nimessänsä"5, ja "meille opiksi, että meillä kärsivällisyyden ja Raamatun lohdutuksen kautta olisi toivo"6.


Sana

"Kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi"7. Jeesus sanoi: "Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä"8. Hän on Sana9. Sana täyttää tehtävänsä, kun se "uskossa sulautuu"10 kuulijoihin, tulee heissä "lihaksi"11, ja kuulijat tulevat "hänen kaltaisikseen"12.

"Viisaitten sanat ovat kuin tutkaimet ja kootut lauseet kuin isketyt naulat; ne ovat saman Paimenen antamia."13


Silta

Ikivanha juutalainen sanonta kuuluu: "Kun juutalaiset saapuvat takaisin Palestiinaan, he palaavat sinne papyrus-siltaa pitkin"14. Silta on määritelmänsä mukaisesti rakenne, joka johtaa liikenteen tai materiaalin esteen yli mahdollistaen kulun itsensä ali.

Alikulkeville silta muodostaa usein kuin avaran portin. Sellaisen kautta käy kadotukseen vievä lavea tie, tuonen joki. Sillan kannen yläpuoliset rakenteet voivat muodostaa ahtaan portin. Sellaisen kautta käy kaita elämän tie.15

Vaikka kutsumuksen Tie on ylevä, huomaa kristitty kulkija usein kohtaavansa elämässä toisenlaisia siltoja, kapeita alikulkukäytäviä, joiden yllä jyrisee maailman meno. Hän on silloin pimeässä laaksossa16, kulkee kyynellaakson kautta17.


Kansi

Kansi on se sillan osa, jota kulkija polkee - se kirjan osa, joka kokee kovimman käsittelyn. Maksimoimalla kansien lukumäärä suhteessa sisältöön tarjotaan pieniä "ruutuun sopivia" annoksia - laadun merkitys kasvaa: tiiliskiviä joudutaan välttämään ja helmiä etsimään. Pisaroista muodostuu valtameri.


Tie

Kirjasillan päätehtävä on Martti Lutherin sanoin sanottuna "ajaa Kristusta". Hän on Tie18.


Kaarisilta

"Tämä on sen liiton merkki, jonka minä ikuisiksi ajoiksi teen itseni ja teidän ja kaikkien elävien olentojen välillä, jotka teidän luonanne ovat: minä panen kaareni pilviin"19 Pilvisinä päivinä ihminen etsii toivon sädettä. Aale Tynni tulkitsee runossaan "Kaarisilta" Jumalan puhetta, jossa annetaan lohduttavan kaarisillan rakennusohjeita. Siinä sanotaan: "Pane kappale niiden sydämistä, joita rakastat". Kirjoitus on kappale kirjoittajan sydäntä. Paavali sanoi: "Teidän on Paavali ja Apollos ja Keefas, teidän on maailma ja elämä ja kuolema, nykyiset ja tulevaiset, kaikki on teidän"20.

Ne, jotka ovat eläneet Sanan todeksi, voivat auttaa muitakin siinä. Jeesus sanoi: "Niin on jokainen kirjanoppinut, joka on tullut taivasten valtakunnan opetuslapseksi, perheenisännän kaltainen, joka tuo aarrekammiostaan esille uutta ja vanhaa"21. Tällaisista uusista ja vanhoista tekstikappaleista Kirjasiltaa rakennetaan.


Kulmakivi

Kivisen kaaren ylintä huippukiveä sanotaan kulmakiveksi22. Pietari sanoi Kristuksesta että "Hän on 'se kivi, jonka te, rakentajat, hylkäsitte, mutta joka on kulmakiveksi tullut.'"23 Ja myöhemmin hän kirjoitti että, tämä kivi on valittu ja kallis24.

Johannes päätti evankeliuminsa sanoihin: "On paljon muutakin, mitä Jeesus teki; ja jos se kohta kohdalta kirjoitettaisiin, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa"25. Kirjasillan suunnitteluvaiheessa ei tiedetä käytettävän materiaalin lopullista määrää - ihmiselämässä ei tiedetä, mitä tullaan kohtaamaan; mutta se tiedetään, että rakenteen, joka on kokonaan puristettu, lujuus kasvaa, kun painoa lisätään.


Kaide

Jumala antoi Mooseksen kautta ohjeen luvattuun maahan matkaaville israelilaisille: "Kun rakennat uuden talon, tee kaide kattosi ympärille, ettet saattaisi verenvikaa taloosi, jos joku sieltä putoaisi"26. Sillan kaide voi olla rakenteeltaan verkkomainen. Turvavaruste ehkäisee ettei kulkija käänny oikealle eikä vasemmalle, pois kuljettavalta tieltä27.

Kirjasilta on kokoelma hyviä kristillisiä kirjasia verkossa - sanaa kirjasilta. Repeämätön verkko yhdistää siihen "joutuneen saaliin"28.

Rakentajien (Kirjasillan tekijöiden) toivomus on, että Kirjasilta olisi sellainen turvaverkko, joka kirjasillaan välittää lukijoilleen virtaa heikkouteen29 ja valoa pimeyteen30.


Koettelu

Rakenteet testataan, kirjoitukset koetellaan. Vajavaisen ihmisen kirjoituksessa on aina heikompana tai voimakkaampana "astian oma maku"31 . Siksi on kirjoitettu: "Koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on."32


Varoitus

"Ja vielä näiden lisäksi: Poikani, ota varoituksesta vaari; paljolla kirjaintekemisellä ei ole loppua, ja paljo tutkistelu väsyttää ruumiin. "33 "Liika hunajan syönti ei ole hyväksi, ja raskaitten asiain tutkiminen on raskasta. "34

Kirjasiltaan etsitään teoksia, jotka enemmän ravitsevat kuin kuluttavat.


Ilta

Iltaisin on usein aikaa lukemiseen... Sanassa kehoitetaankin: "Lue -- ahkerasti."35

Kun kirja on hyvä, tulee luettu läheiseksi kuin matkaseura, jonka kanssa tekee mieli jatkaa yhdessäoloa. Emmauksen tien murheelliset vaeltajat, joille oli selitetty kirjoituksia, vaativat seuralaistaan: "Jää meidän luoksemme, sillä ilta joutuu ja päivä on jo laskemassa."36 Pyyntö lauletaan virressä:

"Oi Herra, luoksein jää, jo ilta on..."
VK. 555: 1; 1938.

Sivun alkuun